Surfvakantie in Frankrijk

vakantie

Frankrijk biedt veel activiteiten voor toeristen en een ongekend surfpotentieel. Niks lekkerders dan een paar uur de Franse golven induiken om vervolgens een croissant of baguette te eten. De meeste surfers reizen naar Biarritz, de surfhoofdstad van Europa. Maar er is méér…

Normandië

Zo heeft Normandië leuke surfspots om te golfsurfen. Denk aan Wimereux, Yport en Etretat. Aan deze stranden zijn golven voor surfers van ieder niveau. Het strand van Wimereux is erg populair onder toeristen. Yport behoort tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Mocht je naast surfen ook nog interesse hebben in cultureel, dan zit je hier goed! Étratat is een gezellig dorp met veel terrasjes en winkeltjes. Je kunt je hier na een dag surfen prima vermaken! Gevorderden kunnen zich uitleven in Cap Griz Nez in Normandië. Hier vind je hoge golven en een perfecte surftemperatuur.

Bretagne en de Vendee

Rijd je nog iets verder dan Normandië, dan zit je al snel in Bretagne of de Vendee. De Vendee is een pareltje dat vaak wordt overgeslagen. Onterecht. Zeker rond Bretignolles sur Mer is het goed surfen, al is deze plek niet echt geschikt voor beginners. Deze kunnen beter iets naar het zuiden gaan, bijvoorbeeld naar Sauveterre, Les Dunes of Sables D’Olonne.

Biarritz en omgeving

Verreweg de meeste Nederlanders rijden richting de westkust. Logisch, want die ligt aan de Atlantische Oceaan. Dé swellmotor voor Europa. In Biarritz en omgeving is altijd wel een zandbank te vinden waar de golven lekker lopen. Biarritz is ook een goede uitvalsbasis om aan de andere kant van de Pyreneeën, in Spanje een kijkje te nemen. Want ook in San Sebastian en omstreken is het goed surfen. Een hotel is hier doorgaans goedkoper dan in Biarritz, dus de moeite waard om het eens uit te proberen.

Surfcampen

Er zijn verschillende Nederlandse surfcampen te vinden langs de kust van de Franse Atlantische oceaan. Van Junior (grommet), party camps voor 18+ tot aan surfcampen voor de hele familie. Vooral Moliets-et-Maâ en Mimizan staan bekend om hun bruisende avondleven. Op de camps zelf vind je vaak lounge- en hangmat-plekken, een barbecue, ontspannende yogasessies, cocktailparty’s en beachvolleybal. Ook kun je er vaak de beste surfboards, bodyboards, skimboards en SUP-boards aanschaffen.

Hou je boerenland strak!

Uncategorized


Woon jij ook op een boerderij? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd hoe je je boerenland netjes en strak houd. Bij veel boerderijen is het land niet optimaal benut. Wij willen dit graag voorkomen door de benodigde uitleg te geven. Je hebt ten eerste een aantal dingen nodig waaronder een aantal machines. We hebben onder andere een veldspuit, een stijvetand Cultivator en een silage klem nodig. Deze machines gaan we gebruiken om het land strak te houden, en elke machine heeft weer een andere functie. De stijvetand cultivator gebruiken we om het onkruid te verwijderen, De veldspuit voor ongewenste dingen in onze gewassen en de Mestsnij silage voor algemene taken.

Je dient dit op zijn minst elke 2 tot 3 maanden te doen, en dat zal resulteren in een prachtig landschap, wat tevens ook veel vruchtbaarder zal zijn. Een routine kost je dan ook meestal wel een hele dag. Je begint de routine dan ook door Je stijvetand cultivator aan te sluiten en een grove rit door het hele landschap te maken. Dit verwijderd grofweg bijna all het onkruid dat in het land zit. Daarna ga je zoekend met de veldspuit alles na, dus alles perfect na gaan en niet grofweg aflopen. Daarna koppel je je stijvetand cultivator af en koppel je je Mestsnij silage aan je trekker Je maakt een paar ritten over het land om het volledig strak te krijgen.

Het is algemeen bekend én bewezen dat je land hierdoor vruchtbaarder word nou is alleen vaak het probleem dat de meeste landbouw machines zo duur zijn, maar geen nood! Wij hebben hier een oplossing voor gevonden. We hebben een test gedaan onder een aantal sites dat landbouw machinerie verkoopt en we hebben er een geselecteerd die het meest betrouwbaar en de scherpste prijzen had. Hieronder vind u dan ook een link van het bedrijf: Marmet

Nieuwe kaart van Nederland

natuur

Het is ongetwijfeld een van de meest bijzondere geografische bestanden aan het begin van dit millennium. Meer dan vijfduizend ruimtelijke plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het rijk zijn op één kaart gezet. Vergeleken met de ‘oude Nieuwe Kaart’ is de kwaliteit enorm verbeterd en misschien nog wel belangrijker: iedereen kan gemakkelijk over de informatie beschikken

Onlangs stond in NRC Handelsblad een artikel over de Vereniging Das & Boom. De vereniging had onderzoek gedaan naar het functioneren van de dassentunnels van Rijkswaterstaat. Uit de studie bleek dat ongeveer de helft van ruim zeshonderd dassentunnels in Nederland ernstige gebreken vertoonde. Herhaaldelijke verzoeken om herstel werden niet gehoord en ook het aanbod van Das & Boom om het beheer van de tunnels over te nemen werd afgeslagen. ‘Rijkswaterstaat stelt prijs op het groene imago dat het beheer van de tunnels oplevert, maar het onderhoud is het sluitstuk op de begroting’, concludeerde Das & Boom.

Met het onderzoek liet de vereniging de hele wereld zien dat Rijkswaterstaat zich meer bekommert om het asfalt dan om de natuur.
Dergelijke kritische opstellingen van organisaties of burgers kunnen met de Nieuwe Kaart nog wel eens flink toenemen. Met de
Nieuwe Kaart, die eigenlijk meer een database is, is de ‘democratisering van de ruimtelijke ordening’ dan ook een feit.

Vakantiehuis in Spanje met zwembad

vakantie

De uitgestrekte kilometerslange witte stranden in Spanje worden afgewisseld door kleine baaitjes en indrukwekkende Spaanse landschappen. De historische steden uit de Moorse oudheid bieden prachtige typisch Moorse paleizen die samen met de ondergaande zon een sprookjesachtig beeld vormen. De zon in Spanje is warm en veel toeristen komen jaarlijks naar Spanje om het heerlijke warme klimaat in Spanje. Een vakantie in Spanje staat gelijk aan ontspanning. Af en toe de hitte ontvluchten is wel noodzakelijk. Eenvakantiehuis in Spanje met zwembad is daarom geen onnodige luxe.

Vakantievilla met zwembad

Een vakantievilla met privé zwembad is de ideale uitvalsbasis voor een groepsvakantie. Het komt vaak voor dat meerdere gezinnen samen een vakantiehuis huren om de kosten te drukken. Een vakantievilla met zwembad is dan vaak de ideale oplossing. Genietend van de privacy kan iedereen z’n gang gaan en is het zwembad altijd vrij om een verfrissende duik te nemen. Met kinderen is een zwembad natuurlijk ideaal, kinderen kunnen zich hele dagen vermaken bij het zwembad.

Na de Spaanse zee in het zwembad

De Spaanse kust is werkelijk fantastisch. Prachtige zandstranden en het water is kraakhelder. Een vakantiehuis aan zee is natuurlijk ook een optie. Spanje is het ideale vakantieland voor een strandvakantie. Als de barometers in heel Spanje omhoog schieten rest enkel een middagje bij het zwembad of op strand. Zwemmen in de Middellandse Zee is erg aangenaam doordat de temperatuur van het zeewater een stuk hoger ligt dan de Atlantische Oceaan die Spanje ten noorden omsluit. Na het zwemmen in de zee is het vaak heerlijk om nog even in het zwembad te zwemmen. Van het zachte zoete zwembadwater komt de mens weer tot rust.

Het nadeel

Oké, toegegeven, een vakantiehuis met privézwembad heeft ook nadelen. U komt eigenlijk de deur niet meer uit. ’s Ochtends eet u een croissantje of stokbroodje met een smeerseltje waarna u de dag begint met een duik in het zwembad. Na een aantal uren zonnen trekt u zich terug in het vakantiehuis om een boekje te lezen. Na een paar hoofdstukken neemt u nog een duik en begint het ritueel weer opnieuw. Aan het einde van de vakantie bent u helemaal uitgerust maar bijna de deur niet uit geweest!

Witte Spaanse dorpjes

Enig idee waarom de huizen in de dorpjes in Spanje vaak wit zijn? Dit doen de Spanjaarden tegen de warmte. Witte huizen absorberen minder warmte waardoor het binnenshuis minder warm is.

Een weekendje weg in een bijzonder vakantiehuis in Zuid-Limburg te Gulpen met open haard

vakantie

Veel mensen die een weekend of weekje de rust opzoeken of even willen afhaken, kiezen voor het gemak van een bungalowpark of vakantieresort. In het vijfsterrenlandschap van Zuid-Limburg zijn er vele van dergelijke verblijven: commerciële of geschakelde woningen bij particulieren. Soms echter vind je bij particulieren echter de fraaiste vakantiewoningen, waar je je helemaal thuisvoelt. Op Zoover.nl geven gasten die waardering aan het  Zuid-Limburgse vakantiehuis Het Mergelhuis te Gulpen: “Alsof je thuis komt”, reageren veel gasten enthousiast. Het is een authentiek monument en heeft een ruime, sfeervol ingerichte  woonkamer met open haard en – voor de liefhebbers – een goed gevulde boekenkast en mooie kunst aan de muur.

Zuid-Limburg: voor rustzoekers, levensgenieters en sportievelingen

Vanuit het vakantiehuis het Mergelhuis zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Het ligt vlak bij wandel- en fietspaden (in Gulpen zijn elektrische fietsen te huur) : Zuid-Limburg is immer bekend om zijn Amstel Goldrace en de mountainbike kampioenschappen. Op loopafstand van het Mergelhuis zijn er het subtropisch zwemparadijs Mosaqua en de klimhal Rocca. Een kwartier rijden ligt Kerkrade met zijn  Gaiapark, het mooiste dierenpark van Nederland en Mundo Verde, het park met de wereldtuinen. Voor kinderen zijn er vele attracties, zoals de Valkenier, het pretpark te Valkenburg, het labyrint bij het Drielandenpunt te Vaals (met uitkijktoren!) of de speurtochten in kasteel Hoensbroek. U vindt de VVV onderaan de Dorpsstraat met alle informatie over alle attracties en evenementen.

Het Bourgondische Limburg

Voor de bourgondiërs heeft Gulpen veel te bieden: van eenvoudige eetcafé’s Os Heem en De Zwarte Ruiter tot de Griek en de Italiaan tot de betere, maar betaalbare restaurantjes en restaurants: Les Jumeaux, gasterij de Poort, het duurdere Atelier, grand café Neubourg, e.a. Het smaakvol ingerichte, ruime Mergelhuis, geschikt voor 6 personen, heeft een goed uitgeruste keuken (en een eigen tuin met veel privacy en een barbecue), maar goede en eenvoudige eetgelegenheden op loopafstand zijn soms wel erg verleidelijk. Of wat de denken van de afhaal-Griek of de afhaal-pizzeria in de Dorpsstraat? En voor wie dat allemaal niet genoeg is: na een middag shoppen in Maastricht (kwartier rijden, goede busverbinding) of Aken, kunt u daar gaan uit eten, sjiek of eenvoudig. Er is voor ieder wat wils.

Dagje uit (eten) in Drenthe

natuur

Als je een restaurant zoekt en niet in de buurt van Drenthe woont, is Drenthe niet een gebied waar je snel opzoek gaat naar een goed restaurant. Het is te ver weg, zou het argument zijn. Drenthe kent vele goede restaurants in zowel de stad als omliggende dorpen. Lokale culinaire hoogstandjes, maar ook Thais, Grieks en Italiaanse specialiteiten in een chique restaurant of relax op een terras. Als je een vrije dag te besteden hebt kan je een restaurantbezoek in Drenthe combineren met alles wat de provincie Drenthe te bieden heeft. Voor zowel kinderen als de volwassen zijn er tal van activiteiten die je kan doen.

Natuurgebieden in Drenthe

De provincie Drenthe staat voornamelijk bekend om de vele natuurgebieden. Denk hierbij aan de drie nationale parken: Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Verder zijn er musea, natuurmonumenten, meren, hunebedden en veengebieden te verkennen. Gebieden die perfect te zien zijn met een wandeling of met de fiets. Drenthe heeft een fotografisch landschap, vooral als je de juiste momenten weet uit te kiezen. Pak bij zonsopkomst en zonsondergang de camera en wacht in stilte af. Mooie belichting en dieren die tot leven komen. Denk hierbij aan wolven, vossen, edelherten en bijzondere vogels. Wil je wat meer actief zijn, dan kan je een mountainbike huren en de natuur verkennen met de nabij gelegen dorpen. Het meest populaire natuurpark is Drents Friese Wold. Naast de Veluwe heeft Friese Wold het grootste onafgebroken stuk natuurgebied van Nederland. Een bezoek aan Friesland is dan ook eenvoudig gedaan.

Attracties in Drenthe

Auto- of motorsport liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het motorevenement TT Assen. Het is een jaarlijks terugkerend event gehouden in de laatste week van juni op een circuit in Assen. Diverse shows zijn te zijn, stuntrijden, driften, races en het ontmoeten van beroemdheden uit de motorwereld. Een groot attractiepark is Drouwenerzand met een achtbaan, spookhuis, botsauto’s, speeltoestellen en de Wild West Swing.

draaAls je van dieren houd kan je geduldig afwachten in de natuur. Heb je wat minder tijd, dan kan je een bezoek brengen aan Dierenpark Emmen of Zoo Bizar. Dierenpark Emmen is populair vanwege de vlindertuin en het Zuid-Amerikaanse tropisch regenwoud. Verder kan je hier alle dieren bekijken, van geiten tot krokodillen, leeuwen, olifant en giraffen. Zoo Bizar richt zich vooral op kleine unieke dieren, zoals: diverse spinnen, slangen en knaagdieren. Voor de allerkleinste is Plopsa Coevorden het bezoeken waard. Het grote voordeel is dat het niet uitmaakt of het mooi weer is of regent, het is namelijk een indoor attractiepark.

ML natuur blog

natuur

Klimaat, natuur, dieren, wij weten er alles vanaf. Een bijzonder interessante blog van een man die actief is als boswachter in een natuurgebied midden Nederland. Hans Kortlevers houdt een blog bij en probeert zijn bezoekers zo veel mogelijk op de hoogte te houden van alle nieuwsberichten omtrent klimaat, natuur en dieren.

Op  de site vindt u zijn blog en kunt u ook in contact komen met Hans Kortlevers. Tevens staat hij ook altijd open om bezoekers te ontvangen in zijn natuurgebied en is het een fantastisch uitstapje voor bijvoorbeeld basisscholen.

Hans Kortlevers weet nog goed het moment te herinneren dat hij boswachter wou worden. Toen hij in groep 6 van de basisschool zat, nam de juf de klas mee naar een bos dat niet ver gelegen van de school lag. Hier kregen zij zelf een rondleiding van een boswachter die hun vertelde over de mooie natuurverschijningen in het bos. Zo maakte Hans Kortlevers kennis met verschillende schimmels, planten, dieren en bomen. Vanaf dat moment wist hij het zeker, hij wilde boswachter worden.

In diezelfde week richtte hij zijn eigen natuurclubje op en bezocht hij het bos elke dag als hij uit school kwam. Al gauw had Hans Kortlevers een flinke groep vriendjes die lid waren van zijn natuurclub. Op de middelbare school werd de interesse iets minder voor de natuur, dit had hoogstwaarschijnlijk met zijn pubertijd te maken. Toch bleef hij altijd geïnteresseerd in biologie en natuurkunde.  Hij besloot daarom ook na het behalen van zijn mavo diploma om ecologie, natuurbeheer en bosbouw te gaan studeren. Hij was vast besloten om biologie docent te worden en les te geven op zijn oude middelbare school.

Na een fantastische studententijd wist Hans Kortlevers na 6 jaar studeren toch zijn diploma te halen. Hij ging niet als ieder ander direct opzoek naar een baan, maar hij besloot om een wereldreis te maken en de meest fantastische natuur locaties ter wereld te bezoeken.

Na terugkomst van zijn wereldreis was hij niet meer geïnteresseerd om docent te worden maar om puur in de natuur aan de slag te gaan. Hij zag een vacature als boswachter in een natuurpark in midden Nederland en besloot dit te gaan doen.

Het Mont Blanc massief

gebergte

Het gebied tussen de Col de La Seigne en de Grand Col Ferret in de West Alpen. Dit gebied is in vergelijking met andere gebieden niet zo groot, maar voor het alpinisme wel van groot belang. Het gebied ligt in Frankrijk, Italië en Zwitserland. De grenzen komen op de Mont Dolent (3820 m) bij elkaar. Er zijn 25 toppen boven de 4000 meter, waarvan de hoogste, de Mont Blanc (4807 meter), tevens de hoogste van West Europa is.

Het gebied is sterk vergletscherd en de rots (graniet) staat bekend om z’n goede kwaliteit.

Men kan in dit gebied heel goed ijs- en rotsklimmen, vandaar de grote populariteit van dit gebied. Chamonix is de belangrijkste plaats in dit gebied. Aan de Italiaanse kant is dat Courmayeur. Deze twee plaatsen worden door de Mont Blanc tunnel met elkaar verbonden. De aanwezigheid van de hoogste toppen van de Alpen, en het intensieve alpinisme in dit gebied, heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedere berg (route) z’n eigen geschiedenis heeft gekregen. Een kort overzicht hiervan:

De eerste pogingen resulterend uiteindelijk ook in de eerste beklimming waren op de Mont Blanc zelf (Paccard en Balmat 8 aug. 1786). De beklimmingen van andere toppen volgde het zelfde patroon als de ontwikkeling van het alpinisme in het algemeen. Eerst waren de hoogste toppen het doel. Belangrijk hierbij was de eerste beklimming van de Aiguille Verte (Whymper, Almer en Biner in 1865). Tegen het eind van de negentiende eeuw trad een verschuiving op in belangrijkheid naar de technisch moeilijkere routes.

Aiguille du Grépon (Mummery, Burgener en Venetz in 1881), Aiguille du Grand Dru (Dent, Walker, Burgener en Maurer in 1878). De eerste beklimming van de Brenva graat (Mathews, Moore, Walker en Anderegg in 1865) was buitengewoon in die tijd. De andere grote graten werden ook rond die tijd (eind negentiende begin twintigste eeuw) beklommen, bijvoorbeeld de Hirondelles graat op de Grandes Jorasses (Gaia, Matteoda, Ravelli, Rivetti, Rey en Chenoz in 1927). In de periode vlak voor de tweede wereldoorlog werden er pogingen gedaan om diverse noordwanden te beklimmen. Noordwand van de Dru (Allain, Leininger in 1935). en de Walker pijler van de Grandes Jorasses (Cassin, Esposito en Tizzoni in 1938).

Tussen de oorlogen in werd ook de Brenva flank ontsloten, beginnend met de Sentinelle Rouge (Brown en Smythe in 1927). Na de oorlog volgden een aantal harde routes: Bonatti pijler op de Dru (Bonatti 1955). En de centrale Freney pijler (Bonington, Clough, Whillans en Duglosz in 1961).

Droogijs

winter

Droogijs, kunstmatig en toch natuurlijk

De natuur waarin wij leven bestaat uit een interactie tussen verschillende kleine bouwstenen, ook wel  moleculen genoemd. Deze moluculen oefenen een bepaalde kracht op elkaar uit. Afhankelijk van de hoeveelheid kracht en snelheid die ze op elkaar uit kunnen voeren gaat de stof zich in een specifieke fase begeven. Water komt in de natuur in verschillende fasen voor. Deze zijn vast, vloeibaar en gas. Ijs is namelijk water in vaste vorm, water in vloeibare vorm en stoom in gas vorm.

Soms verkeerd een bepaalde stof in een niet-natuurlijke fase voorkomt. Dit betreft vaak een ingreep van de mens omdat deze stof door zijn niet-natuurlijke toestand specifieke kenmerken heeft die op een nuttige manier door de mens gebruikt kan worden.

Veelzijdig door zijn nieuwe toestand

Koolzuursneeuw is hier een voorbeeld van. In de natuur komt koolstofdioxide in grote mate voor. Wanneer dit gas met de juiste apparatuur onder hoge druk wordt gekoeld zal het een vaste vorm aannemen die beter bekend is als droogijs.
In deze vorm is het een product die op vele wijzen inzetbaar is. Het kan gebruikt worden bij de bereiding van voedsel, het koelen van producten en zelfs het schoonmaken van diverse voorwerpen.

Droogijs kopen

Zoals eerder genoemd bestaat het product volledig uit natuurlijke stoffen en schaadt het gebruikt de natuur ook niet. Daarnaast is het ook goed hanteerbaar als men er op een goede manier mee omgaat. Het is goed om een verkoper van dit product te benaderen omdat deze specialisten goede instructies kunnen geven betreffende het product. ICS DryIce is een dergelijke partij die u graag ontvangt om de mogelijkheden te bespreken.

Mountainbike routes in Zuid-Holland

natuur

mtbBen je opzoek naar een mountainbike (MTB) parcours in Zuid-Holland? De provincie kent vele bosrijke gebieden waar je met de MTB kunt fietsen, zowel voor de recreant als de professional. Niet alleen een interessante provincie als je er woont, maar ook zeker een geschikte locatie om vaardigheden en conditie op de proef te stellen. Tenslotte, Zuid-Holland is de provincie waar enkele jaren geleden het Europees en Nederlands kampioenschap MTB heeft plaats gevonden. Zoetermeer is dan ook een populaire MTB route. Hiernaast zijn er nog enkele routes verspreid over de provincie, te noemen: Bergschenhoek, Leiden, Noordwijk, Broekpolder, Vlaardingen, Spijkenisse, Rozenburg en Oostvoorne. Totaal zijn er acht routes met een totale lengte van circa 90 kilometer (km). Hier enkele routes uitgelicht.

MTB route Zoetermeer, Snowworld

Het EK mountainbike in 2009 en NK in 2010 zijn beide gehouden in Zoetermeer gelegen bij het bekende Snowworld en de klimwand van Ayers Rock. Een middelmatig circuit volgens de gevorderden en uitdagend voor recreatieve rijders. Voor de gevorderde rijder zal een dergelijke baan technische gezien weinig uitdaging bieden, desondanks zijn enkele pittige beklimmingen te vinden. Uitdaging moet te vinden zijn in het behalen van de snelste ronde. Het is een mooie omgeving met veel bochten, pieken en dalen. Voor Nederlandse begrippen is het een bergachtig terrein van enkele kilometers lang. Het is een redelijk open terrein, dus vooral met wind is fietsen lastig. Onlangs heeft de gemeente Zoetermeer goedkeuring gegeven om de mountainbike route aan te passen. Dit betekent meer kilometers en uitdaging, ook voor de gevorderde rijder.

Fietsen in Bergschenhoek, Outdoor Valley

Naast locatie Zoetermeer behoort Bergschenhoek tot de top locaties als het gaat om mountainbike routes in de Provincie Zuid-Holland. Het circuit is gelegen op een voormalig vuilstort. Evenals de locatie Zoetermeer, biedt Bergschenhoek een terrein met veel hoogte verschil. De baan is meer bedekt met bomen, dit in tegenstelling tot de baan van Zoetermeer. Prettiger om te rijden als er veel wind is. Met 6,6 km lang is de baan langer. Met relatief veel bos, een wisselend terrein en omgeving is het een prettige route voor de gevorderde en recreatieve rijder. De locatie begint vanaf het adres: Outdoor Valley, Hoeksekade 141 Bergschenhoek

Mountainbike parcours in Leiden

De fietsroute van Leiden is de langste baan van bijna 40 km. De route gaat deels door Zoetermeer en Leidschendam heen. Het is geen technische route. Als je uitdaging zoekt, zal je moeten focussen op de snelste ronde. Het is een route verspreid over een groot terrein. Het terrein biedt veel variatie: je fiets over verharde wegen, dijkjes, langs water, weide gebieden en door bossen. Hiermee is het een toegankelijk terrein en interessant voor mensen die ook gewoon een stuk willen fietsen met een tourfiets. De route start in Zoetermeer, Leiden of Leidschendam.

MTB route van Noordwijk

Het parcours van Noordwijk is gelegen aan de kust. De route loopt door een bos- en duingebied. Niet een relatief technisch parcours zoals de baan van Bergschenhoek en Zoetermeer, maar wel een leuk gebied om te fietsen. Vooral op een zonnige dag, met weinig wind. Het is ook een open terrein, met enkele pittige beklimmingen over een smalle baan. De totale lengte van de baan ligt op circa 8 km.

Bikepark Winterberg, Sauerland

Zuid-Holland en Nederland in het algemeen is een divers landschap. Als je echt opzoek naar veel bos, dan zal je een route moeten opzoeken in het oosten of zuiden van Nederland. Een bekend gebied om te fietsen als recreant, gevorderde of professional is het Bikepark Winterbergen, gelegen in Sauerland – het midden van Duitsland. Winterbergen staat specifiek bekend voor zijn dirt trails en zeer gewaagde down hill parcours. Ook is er een mountainbike route welk erg uitdagend is, stijlen beklimmingen en afdalingen. Je kan diverse routes kiezen, uitlopend in moeilijkheidsgraad. Winterberg is mooie plaats voor een lang weekend weg. Met name in de winter veranderd het gebied in plaats waar je goed kan skiën of langlaufen. In Sauerland zijn leuke herbergen te vinden waar je all-inclusive kunt overnachten. Je hoeft niet een fiets mee te nemen, je kan ook een fiets huren. Vooral interessant als je het trailbike of downhill parcours wilt uitproberen. Beide zijn andere disciplines dan het mountainbiken. Trailbike heeft meer weg van stunten met de fiets en downhill is in feite zo snel mogelijk met de fiets naar beneden. Dergelijke fietsen zijn optisch en functioneel anders dan mountainbike fietsen. Met een downhill fiets kan je bijv. moeilijk omhoog fietsen, aangezien o.a. de vering en zitting hier niet op afgestemd is. Verstandig is om een onder begeleiding een cursus te nemen.

2
2
3
1